Kabinet roept gemeenten op asielzoekers niet te selecteren, ‘in uiterst geval dwang’

Asielopvang Gemeenten willen bepaalde groepen asielzoekers liever niet opvangen. Volgens staatssecretaris Van der Burg leidt dat tot lege bedden.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD), vorige week op het Binnenhof in Den Haag.
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD), vorige week op het Binnenhof in Den Haag. Foto Robin Utrecht/ANP

Ga niet shoppen tussen specifieke groepen asielzoekers, roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) gemeenten op, want dat leidt tot lege bedden. In een brief die hij woensdag aan de Tweede Kamer heeft verstuurd, schrijft hij dat asielzoekers in een uiterst geval „desnoods ongevraagd” op opvangplekken worden geplaatst waar gemeenten hen hadden uitgesloten.

Gemeenten stellen steeds vaker eisen over de asielzoekers die ze willen opvangen. Liever wel vrouwen en kinderen, bijvoorbeeld, en liever geen alleenstaande mannen of asielzoekers uit veilige landen. Zeker vijftien gemeenten hebben een dergelijke eis, bleek uit contracten die NRC heeft ingezien. Naar eigen zeggen doen ze dat om de opvang goed te laten verlopen.

Zulke „doelgroepbeperkingen” kan de asielopvang zich op dit moment niet veroorloven, schrijft Van der Burg. „Hoewel ik begrip heb voor de maatschappelijke dynamiek die de komst van een locatie met zich kan meebrengen, leiden dergelijke restricties er in de praktijk toe dat er veel plekken niet inzetbaar zijn.”

Opnieuw in het gras

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft eerder deze maand met de gemeente Westerwolde en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers afgesproken dat het maximumaantal van 2.000 asielzoekers in het aanmeldcentrum niet meer mag worden overschreden. Toch bestaat de kans dat asielzoekers net als vorig jaar in het gras moeten slapen, zei Van der Burg twee weken later bij WNL Op Zondag.

„Ik houd me aan mijn woord”, schrijft de staatssecretaris nu aan de Kamer, maar uit zijn brief blijkt dat er nog veel nodig is om te voorkomen dat Ter Apel weer overvol raakt. In een „operationeel plan” dat de komende dagen af moet zijn, staat dat statushouders in hotels geplaatst kunnen worden en dat bestaande plekken meer asielzoekers moeten gaan opvangen. Ook asielzoekers kunnen „in het uiterste geval” in hotels overnachten.

Lees ook Gemeenten stellen steeds vaker eisen aan de opvang van asielzoekers, ‘de overheid discrimineert’